Schooltuinen

De schooltuinen is een samenwerking tussen de landelijkegilde en de lagerescholen van Zoersel.

Hier zijn al enkele foto's van de St.-Elisabethschool.

Deel 1: http://lsfoto.elisazoe.be/#82.0

Deel 2:http://lsfoto.elisazoe.be/#87.0

Deel 3:http://lsfoto.elisazoe.be/#103.0

Deel 4:http://lsfoto.elisazoe.be/#120.0

Deel 5:http://lsfoto.elisazoe.be/#144.0

Deel 6: http://lsfoto.elisazoe.be/#151.0

 

foto's gemeenteschool: http://www.landelijkegildezoersel.be/node/22

 

Er is ook een artikel verschenen in kader over de schooltuinen,

 

Karel Van Dijck

Leeftijd: 64 jaar

Engagement: Bestuurslid

Gilde: Zoersel

 

Tuinieren met kinderen

 

In mei startten we met de gilde in twee scholen van ons dorp een schooltuin. Ik zag het als gepensioneerde dadelijk zitten om kinderen iets bij te leren over tuinieren. Met Staf Geluykens, een lid van ons, bekeek ik hoe we dit zouden aanpakken. Elke dinsdagnamiddag werken we in de St.Elisabethschool met 2 klassen van het 4de leerjaar. Het 1ste leerjaar van de Kiekeboes is op donderdagnamiddag.

Bij ons mogen de kinderen alles doen. In het voorjaar haalde ik met mijn kar stalmest bij de boer. De kinderen deden hun botten aan en hielpen met riek en spade hun tuintje bemesten. Daarna zaaiden we een aantal weken. Het schoonste voor hen is het oogsten. Kinderen houden van groenten die snel groeien en groot worden. Denk maar aan pompoenen, wat veel leuker is dan bijv. radijsjes.

Kinderen weten tegenwoordig nog heel weinig over tuinieren. Een tijdje geleden hadden we het over de aardappelen. We bespraken dat het loof tot 30 centimeter groot wordt en giftig is. De kinderen vroegen me: “wanneer mogen we de patatten plukken, want we zien ze niet”. Ze mochten van mij met hun handen in de grond voelen dat deze in de grond zitten. Voor veel kinderen was dit nieuw! Kinderen kunnen ook nog moeilijk begrijpen dat uit een klein zaadje bijv. een prei komt.

De groenten die nu nog in de tuin staan, worden binnenkort met de kinderen geoogst en gekuist. Een deel nemen ze mee naar huis. Van het andere maken de ouders soep tijdens de ‘Week van de Smaak’. Diezelfde dag zullen we met Landelijke Gilden frietjes bakken in de scholen. Gazet van Antwerpen heeft al beloofd dat ze zullen komen. Enkele weken geleden stonden Staf en ik ook al in de krant. De pers springt op dit soort activiteiten, wat heel goed is voor het imago van onze gilde!

Tuinieren met kinderen geeft me enorm veel voldoening. Wanneer ik nu door het dorp rijd, steken de kinderen hun hand op en roepen ‘Karel’!